En sprek 200-åring feirer Bibelen

Det Norske Bibelselskap ble stiftet i Oslo domkirke (dengang Vår Frelsers kirke) 26. mai 1816. 200-års jubileet markeres med en rekke arrangementer 26.-29. mai.

Det Norske Bibelselskap gjør Bibelen synlig i Oslos gater i anledning sitt 200-års jubileum i mai. Store plakater på busser og trikker er en del av satsingen. (Foto: Erlend Berge/VL).

Bibelfestivalen i Oslo omfatter både debattmøte på Litteraturhuset, humorgalla på revysecenen Latter, bibelquiz på Kaffistova, festforestilling i Konserthuset, fest for ungdom: Jesus Loves Electro – AND U!, filmfestivalen Tro på lerretet på Saga kino og festgudstjeneste i Oslo domkirke.

Bibeltellingen i Bjørgvin stift i 1815 var et viktig bakgrunnsteppe for opprettelsen av Det Norske Bibelselskap. Bibelmangelen var stor – det fantes bare 41 bibler pr. 1000 innbyggere.

Fremoverlent 200-åring
- Mange steder i verden er situasjonen lik den vi hadde i Norge i 1816: Stor bibelmangel og lav kjøpekraft. Det er med ydmykhet vi takker alle givere som i året som gikk har bidratt til at bibelselskapenes globale oppdrag – Bibelen for alle – kan oppfylles. Det Norske Bibelselskap har opparbeidet seg en sterk posisjon i De forente bibelselskaper. I vårt 200. år er vi den tredje største bidragsyteren til De forente bibelselskaper. Sett i forhold til folketall er det ingen som bidrar mer enn Det Norske Bibelselskaps givere, forteller Bibelselskapets generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen.

Bibelselskapet fremstår i dag som en sprek og fremoverlent 200-åring. I 2015 nådde man tidenes beste innsamlingsresultat - 43,4 millioner kroner. I tillegg kommer salgsinntekter på 22,3 mill.kr.

I anledning 200-årsjubileet ønsker Det Norske Bibelselskap å gi en bibelgave til kirken på Cuba. Menighetene er oppfordret til å la takkofferet ved gudstjenestene gå til dette formålet. På Cuba øker antallet kristne sterkt. Bibelselskapet opplyser at det nå er en million cubanere som ønsker seg en bibel.

6,9 millioner bibler
200 år senere har Bibelselskapet distribuert nærmere 6,9 millioner hele bibler i Norge og mellom 13 og 15 millioner nytestamenter. Siden 1816 har Bibelselskapet levert fem oversettelser og revisjoner av Bibelen til nynorsk og bokmål. Ett nytestamente til nordsamisk, ett til lulesamisk og et utvalg bibeltekster til sørsamisk.

- Alle som har tilgang til internett eller en smarttelefon har i prinsippet tilgang til Bibelen gratis via våre nettsider eller gjennom ulike apper. Målet om at Bibelen skal være tilgjengelig for alle er definitivt nådd, sier Ingeborg Mongstad-Kvammen

Å ta Bibelen i bruk
I 1816 handlet Bibelselskapets formål om gjøre det mulig for folk å skaffe seg en Bibel. Nå er oppmerksomheten rettet mot å ta Bibelen i bruk. Også på dette området fremstår Bibelselskapet som en sprek 200-åring. Et eksempel er trosopplæringskonseptet Tidslinjen som ble lansert under trosopplæringskonferansen i november 2015. Gjennom 52 utvalgte motiver vises rammene og rekkefølgen for kjente tekster fra Det gamle og Det nye testamentet, - fra alt blir skapt til håpet om en ny himmel og en ny jord.



Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"